mandag 5. september 2011

Pioner leger som anbefalte råkost og vegetarkost

Det er mange ernæringspionerer som anbefalte en vegetarisk kosthold med hovedvekt på råkost. Her er et håndfull utvalgte.


Mikkel Hindhede (1862-1945) - dansk lege som levde etter prinsippet - "ikke spis kjøtt, fisk,  melkeprodukter eller egg. Spis heller frisk frukt, kokte grønnsaker, rå slater, fullkornsbrød og grøt." Blandt dansker blir han i dag husket som en puritaniker med røtter i indremisjonen fra Vest Jylland, men under andre verdenskrig var det hans anbefalinger til den danske regjeringen om å spise vegetarisk som reddet den danske befolkningen fra hungersnød. Hans kokebøker blir fortsatt trykket og solgt i Danmark.
http://www.skanderborgmuseum.dk





Kirstine Nolfi - dansk lege og grunlegger av behandlingsstedet for kreftpasienter "Humlegården" i 1945. Hun hadde helbredet seg selv for brystkreft ved å spise en kost bestående av rå matvarer, mye frisk luft og solbading. På behandlingsstedet Humlegården ble ingen kreftpasienter behandlet med medisin. Nolfis filosofi var at råkost var medisinen som helbreder alle sykdommer. Ekskludert var også kaffe, brød, alkohol og tobak. Humlegården eksisterer i dag og er et annerkjent internationalt alternativt behandlingssted for kreftsykdom

Bilde fra http://www.rawquest.dk/raakost/nolfi.html



Are Waerland (1876-1955) Svensk helseideolog. Hans hovedverk "In the Cauldrun of Disease" først utgitt i 1934 er kommet ut i nytt opplag i 2008. Det grunnleggende prinsipp for hans idelogi var at det ikke er sykdommen vi skal fokusere på, men livsstilen. Endrer vi livsstil forsvinner sykdommen. Kostholdet han anbefalt var laktovegetariansk med fokus på råkost, kruskakli og surmelk. Sund tarmhelse var en viktige del av hans behandlingsprogram. Hans kostholdsmetoder er fortsatt aktuellle i dag i en mindre ekstrem versjon. Bilde fra www.2000taletsvetenskap.nu

 
Gayelord Hauser (1895-1984) Amerikansk ernæringsfysiolog. Anbefalte et kosthold med friske grønsaker og frukt, ølgjær, yoghurt eller melkesyregjærede grønsaker og hvetekim. Advarte mot hvit mel, kjøtt og sukker. Han var en populær foreleser og var kostveileder for flere kjendiser bla Greta Garbo. Han fikk sin råkostoverbevisning fra sin egen erfaring med behandlingopplegg i sveits etter å ha utviklet tuberkulose. Etter dette utdannet han seg innen ernæring i europe og reiste tilbake til USA for å spre budskapet om "matens kraft". Hans filosofi om levende mat er fortsatt like aktuell som på 50 tallet og han regnes som en av grunnleggerne av amerikansk helsekostindustri.


http://legendarygretagarbo.com


 Og mange mange mange flere......

Det felles budskap som alle disse kunnskapsrike menneskene kommer med er at planter er den viktigste kosten for menneske kroppen. Dyr som mat svekker sirkulasjonen og undertrykker imunforsvaret; et animalsk kosthold er ansvarlig for de fleste av sykdommene menneskener utsettes for.

Det er viktig å huske å ALDRI BLI FANATISK - fanatisme er en sykdom i seg selv.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar